3 mei – 30 juni

4-5 mei = drukdrukdruk grafiek festival!

Onze drukdrukdruk grafiek expo met werk van Simon Barroo, Karolien Boucquaert, An Van Impe, Jade Kerremans, Myrddin De Cauter, Roeland Zijlstra en leerlingen van Beeld Academie Deurne loopt nog tot 31 mei.

SIMON BARROO

‘Simon Barroo, een grafisch en beeldend kunstenaar, wandelt soms langs de straten met zijn ogen dicht om tot rust te komen. Zijn werk, een droom, misschien een nachtmerrie … een inspirerend parcours van langzaamaan blind worden, deel van zijn syndroom. Tweerichtingsverkeer.
Destructie wordt creatie. Obstakels een mooi begin van een nieuwe start. Zijn fysieke beperking is bijzaak terwijl Simon niet ontkent dat zijn publiek het thema aantreft in zijn vroeger werk. Je hoeft zijn verhaal niet te kennen om het te beleven.’

Inspirerende muziek: jazz (Django Reinhardt – Nuages; Errol Garner – Misty), indie rock (Blonde Redhead – FUTURISM VS PASSEISM), Marvin Gaye (soul legende in Oostende)

www.dasburocollective.be

 

KAROLIEN BOUCQUAERT

Karolien Boucquaert is sinds jaren gefascineerd door zeefdruk. Ze experimenteert met verschillende technieken, inkten en materiaal zoals papier, schilderdoek, karton, plexi, mica, leder, messing, stof, hout, keramiek, porselein en glas. Het resultaat is steeds artistiek, kleurrijk en uniek.

Ze heeft zeefdruk en keramiek gestudeerd aan de Stedelijk Academie van Eeklo en studeerde in juni 2015 af in de richting edelsmeedkunst aan de Stedelijke Academie van Sint-Niklaas met als afstudeerproject de juweelcollectie ‘Kinderspel’, deze collectie gebaseerd op een reeks zeefdrukken waar kindertekeningen in verwerkt zijn. Ook in de juwelen zelf werden delen gezeefdrukt.
Een speelse kleurrijke collectie

https://karolienboucquaert.wixsite.com/karolien-boucquaert

 

 

 

AN VAN IMPE

Als keramist ben ik steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen. Mijn hoofddiscipline is draaien aan de draaitafel, vooral gebruiksgoed, maar regelmatig komen de kriebels om eens iets anders te doen.

Dus ben.ik een opleiding vrije grafiek gestart met als doel zeefdruk over te brengen op keramiek en porselein. De tekening in lino wordt afgedrukt op transparantpapier, waarna een afdruk gemaakt en belicht op de zeef.

Met keramische inkt wordt op rijstpapier gedrukt welke daarna op de nog lederharde klei-installatie overgebracht daarna gedroogd en gebakken op 1250°

https://www.porselavi.be/

 

JADE KERREMANS

Jade Kerremans (°1994, Berlaar) is tekenaar en vormgever.
Voor haar tekeningen reduceert Jade de werkelijkheid tot de basis van een lijn en een minimum aan kleur. Bouwend op herkenbaarheid en het dagdagelijkse, geeft humor kleur aan de uitgepuurde tekeningen.

Inspirerende muziek: Sade-Diamond life, Diana Ross-Diana

www.henkonline.be

MYRDDIN DE CAUTER

Myrddin De Cauter (° Gent 1978) is vooral bekend door zijn muziek, maar deze kunstenaar maakt ook etsen. Opgegroeid tussen muzikanten en beeldende kunstenaars  refereert zijn beeldende stijl naar o.a. Breughel de Oude  en de laatmiddeleeuwse kunst, met ook een knipoog naar het surrealisme.

Centraal staan mensen met hun passies  – gitaristen, saxofonisten, skaters en uitzinnige figuren – , de natuur, de absurditeit van het leven, droomtaferelen, kastelen en vreemde constructies.

Zoals zijn muzikale composities worden ook zijn etsen opgebouwd vanuit het onderbewuste waarop hij dan zeer lang doorwerkt: in een vierkant formaat wordt de improvisatie door de ets (of droge naald) letterlijk ingekerfd.

 

ROELAND ZIJLSTRA

De tekening stelt Robert Smithson voor, als voorbode van de lino die nog gemaakt moet worden.
De kunstenaar die jong stierf en beroemd werd kwam toen ik elf was bij ons over de vloer,
in ons rijtjeshuis in Emmen in de buurt waarvan Smithson zijn Broken Circle realiseerde.
De lange magere figuur met z’n zwarte haardos en zwart brilmontuur en ‘uutvreet’n smoel’
(door hevige acne aangetaste gezichtshuid) herinner ik me wel.
Hij lag tijdens het borrel-uur vaak op het witte kleed in de woonkamer, op een elleboog leunend om met z’n hoofd boven t lage witte tafeltje uit te komen .
Het grootste deel van dat tafeltje bestond uit een plexiglas kom waarin een goudvis zwom.
Op de withouten rand met een doorsnee van zo’n 20 cm stonden de jeneverglaasjes en dergelijke.
Er viel wel eens een glaasje om waar de goudvis niet goed tegen kon.

Als ik Smithson niet op tijd klaar krijg haal ik nog maar eens een Griekse zanger van stal, minder beroemd maar wat maakt het uit, of anders een oom Cor , of Marie-Jeanne die het meest recent is.

http://roelandzijlstra.info

 

 

 

LEERLINGEN BEELD ACADEMIE DEURNE

Ze beelden zich in dat ze gevangen zitten in een blad papier. De randen van het blad zijn de randen van hun wereld. Meer is er niet.
En toch trachten ze die begrenzing te doorbreken, te doen barsten, om te buigen.
Ingesloten, opgesloten, krachten verzamelend omdat ze weten dat er zoveel meer te ontdekken valt daarbuiten!
Omdat ze de tijd van hun leven doormaken. Omdat ze gewoon een kind kunnen zijn.

De leerlingen Beeld van de Academie Deurne – januari 2019
hoogdruk & monotype